Spillet

Kort om

Padel

Mestring - Sosialt - Glede - Konkurranse

Padel er en racketsport som kombinerer elementer fra squash og tennis. Banen er utformet som en tennisbane og måler 20×10 meter som tilsvarer ca. en tredjedel av en tennisbane. Banen har vegger delvis likt squash. Veggene består av glass og stålnetting.

Padel spilles i hovedsak som double, dvs. 2 spillere på hvert lag. Poengsystemet stammer fra tennis, og veggene rundt banen kan benyttes i spillet. Racketene som benyttes i padel er uten strenger. Ballen er som tennisball, men med et litt lavere trykk. Se video for padel regler nedenfor.

Padel er en sport som passer alle aldre og ferdighetsnivåer. Man får raskt mestringsfølelse, det er sosialt og gir deg en god treningsøkt.

Sterk vekst de siste 25 årene

Historie

Padel har sitt opphav fra en mindre populær form for tennis kalt platform tennis. Enrique Concuera bestemte seg i 1969 for å bygge om squashbanen som han hadde i hjemmet sitt med elementer fra platform tennis. I denne prosessen lagde han det han kalte for “Paddle Corcuera”.

Forretningsmannen Alfonso Hohenlohe-Langenburg, som var Enrique’s spanske venn, falt pladask for den nye sporten, og bestemte seg for å bygge Spanias to første padelbaner i Marbella i 1974. Etter en noe treg start i Spania så har sporten eksplodert de siste 25 årene. I dag er det mer enn 5 millioner padelspillere i Spania!

I 1975 tok Julio Menditeguy sporten med fra Spania til Argentina, og det er flere registrerte padelspillere enn fotballspillere i landet. Europa har virkelig fått opp øynene for padel! I Sverige har padel hatt en enorm vekst hvor de nå har mer enn 1000 padelbaner. Den tidligere bordtennislegenden Jan Ove Waldner har fått avtale med den kinesiske stat om å bygge 100 000 (!) baner i Kina.

I Norge er det etablert ca. 10 padelhaller, og det er flere padelanlegg under planlegging og etablering. Profesjonelle padelspillere deltar i World Padel Tour (WPT) som kan sammenlignes med ATP/WTA for tennis. Det arrangeres også VM og EM, og det er mange krefter i sving for at Padel kan bli OL-gren i 2028.